Przepis na ciasto z truskawkami

Piszcie o czym chcecie
Awatar użytkownika
eleonora
Czeladnik
Czeladnik
Posty: 185
Rejestracja: 20 wrz 2012, 09:13

Przepis na ciasto z truskawkami

Post autor: eleonora » 16 cze 2017, 07:02

Witam ,jak w temacie czy może macie jakiś sprawdzony przepis na ciasto z truskawkami ?
z góry dziękuje
Kto miłości nie zna, ten żyje szczęśliwy, i noc ma spokojną, i dzień nietęskliwy.

hektorka
Amator
Amator
Posty: 43
Rejestracja: 16 cze 2017, 09:39

Re: Przepis na ciasto z truskawkami

Post autor: hektorka » 16 cze 2017, 09:44

Najłatwiejsze ciasto w świecie - pierwszy link w Google :) Tylko polecam owoce posypać mąką, bo wtedy nie opadają na dno.

danka88
Czeladnik
Czeladnik
Posty: 121
Rejestracja: 06 lis 2014, 18:15

Re: Przepis na ciasto z truskawkami

Post autor: danka88 » 16 cze 2017, 10:08

O ten na przykład:
https://www.przepisy.pl/przepis/ciasto-truskawkowe-1450

Ciasto proste, smaczne. I nie musi byc to jedynie ciasto z truskawkami. Osobiscie udaje mi się z praktycznie każdym owocem jaki do niego dam ( uwielbiam je również z morelami oraz malinami - chociaż jeszcze nie widziałam malin na bazarku).
Również chętnie poczytam w temacie inne przepisy. Tak więc chwalcie się dziewczyny !
Obrazek

WioLka34
Amator
Amator
Posty: 44
Rejestracja: 26 sie 2017, 11:39

Re: Przepis na ciasto z truskawkami

Post autor: WioLka34 » 04 paź 2017, 19:38

Ciasto wygląda pysznie :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta z owocami, bo nie tylko są pyszne ale i ładnie wyglądają. A czy stosujecie w swoich wypiekach barwniki spożywcze - https://amus.pl/71-barwniki-spozywcze? Można kupić sobie różne kolory i zrobić naprawdę wyjątkowo wyglądające ciasta, które się pięknie prezentują. Zastanawiam się tylko, czy taki barwnik jest potem wyczuwalny w cieście? Czy tylko nadaje kolor a nie zmienia smaku ciasta?

Theophil
Laik
Laik
Posty: 1
Rejestracja: 04 paź 2017, 12:50

Re: Przepis na ciasto z truskawkami

Post autor: Theophil » 05 paź 2017, 06:56

Bardzo apetycznie to wygląda, dzięki za namiar.

smerfetkablond
Stylista
Stylista
Posty: 242
Rejestracja: 05 paź 2017, 10:56

Re: Przepis na ciasto z truskawkami

Post autor: smerfetkablond » 05 paź 2017, 11:06

Wygląda pysznie, szkoda, że nie można teraz takiego zjeść, do tego kawa, ach marzenie.

buczniksm
Laik
Laik
Posty: 4
Rejestracja: 05 paź 2017, 13:11
Kontaktowanie:

Re: Przepis na ciasto z truskawkami

Post autor: buczniksm » 05 paź 2017, 13:26

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki

50 g świeżych drożdży
200 ml mleka
3 jajka + dodatkowo 3 żółtka
100 g drobnego cukru
500 g mąki pszennej
100 g masła
400 g truskawek

Kruszonka

100 g mąki pszennej
60 g zimnego masła
4 łyżki cukru (pudru lub drobnego)

Lukier cytrynowy

łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru pudru



Przygotowanie

Przygotować rozczyn: do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 25 minut, do kilkukrotnego (ok. 5 razy) powiększenia objętości (jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa).
Jajka i żółtka wbić do oddzielnej miski, dodać cukier i dokładnie zmiksować mikserem.
Do większej misy (najlepiej miksera planetarnego) przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili zacząć stopniowo dodawać zmiksowane jajka, ciągle mieszając i zagarniając mąkę.
Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dalej hakiem miksera (lub dłońmi) przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno znacznie (ok. 2-3 razy) powiększyć objętość.
Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto.
Formę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy za pomocą szpatuły i przełożyć do formy starając się je delikatnie rozciągnąć i rozpłaszczyć aby wypełniło formę po brzegi.
Na cieście równomiernie ułożyć ćwiartki truskawek. Po wierzchu posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką. Tak przygotowane w formie ciasto zostawić jeszcze do podrośnięcia na ok. 25 minut (w tym czasie powinno podwoić swoją wysokość).
Piekarnik nagrzać do 180 st. C (grzanie góra - dół bez termoobiegu). Wstawić ciasto i piec przez 35 minut.
Po przestudzeniu ciasto można opcjonalnie polać lukrem (podgrzać sok z cytryny w garnuszku, gdy będzie gorący, odstawić z ognia i dodawać stopniowo cukier puder mieszając aż powstanie gładki lukier).

Odpowiedz
meble wrocław warszawa kraków